Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Být introvert je skvělé!

Tento článek o introvertech jsem poskládala z dostupných knih a doplnila o poznatky ze svojí praxe. 

Introvertní nastavení je skvělé a má svoje výhody a nevýhody – stejně jako extrovertní nastavení. Byla bych ráda, kdybychom se na to tak začali víc dívat.

Introverti jsou prostě jen tišší lidé, kteří rádi tráví čas o samotě, v klidu, v rodinném kruhu – a spousta je s takovým nastavením spokojených. 

 

Kdo je introvert

Základní rozdíl mezi introvertem a extrovertem je v tom, jak dobíjí energii. 

Introverti dočerpávají svojí energii v klidu, o samotě, extroverti se dobíjejí ve společnosti druhých, a když se něco děje. 

Na introverty a extroverty začal poprvé lidi rozlišovat Carl Gustav Jung (introvert).Reagoval tak na teorii svého přítele Sigmunda Freuda (extrovert), že hnací síla lidského podvědomí je v sexualitě.

Jung trval na tom, že lidské podvědomí ovlivňují další faktory.

Dle dostupných výzkumů je 1 člověk ze 3 introvert, jiný výzkum uvádí, že je 30 – 50 % introvertů. Tedy přesné číslo nevíme, v každém případě je to dost vysoké číslo. 

Často toto zmiňuji při práci s klienty, kteří si připadají se svým životním nastavením osamocení, divní, nepochopení. Je nás takových hodně. 

Lidem, kteří jsou na škále někde uprostřed mezi introvertním a extrovertním nastavením, se říká ambivert nebo také centrovert.

Introvert je tišší člověk, ne vždy má potřebu se zapojovat do komunikace s druhými. 

S čím se nejčastěji setkávám, je obava mluvit před druhými (ať už cizími nebo např. kolegy v práci) nahlas – obava, co si o mě budou druzí myslet, abych nevypadal/a hloupě. 

 

Mozek introvertů a extrovertů funguje jinak

Zásadní zjištění je, že krev v mozku introvertů ujde při přemýšlení delší dráhu. Proto introvertům trvá déle, než zareagují, nebo si něco rozmyslí! Nemůžou za to. Je to jejich přirozená dispozice. 

Pokud se s tímto svým nastavením potýkáte, vyjednejte si s druhými delší čas na vaše odpovědi. Stačí jednoduše: “Dej mi chvíli, potřebuju si to lépe promyslet.” Oni jednoduše nevědí! Prostě to druhým řekněte.  

V mozku introvertů a extrovertů převládají jiné chemické látky – u introvertů acetylcholin pro koncentraci, paměť a učení a u extrovertů je to dopamin pro aktivitu, touhu po změně a očekávání odměny. 

Susan Cainová (autorka knihy Ticho – Síla introvertů) v důsledku tohoto zjištění označila introverty jako lidi orientované na jistotu a extroverty za lidi orientované na odměnu.

Když extroverti nemají dostatek vnější stimulace, začnou se nudit. Introverti se umí zabavit “zevnitř” a to je jejich velká přednost! 

Kontakt s druhými lidmi tak často nepotřebují, vystačí si se svým světem. Je to zdroj jejich velké síly a nezávislosti. 

 

Introvert, plachý, citlivý? 

Je třeba zmínit, že introverze, plachost a vysoká citlivost jsou tři různé vlastnosti,které se nemusí vyskytovat najednou. 

Už od narození máme sklony k introverzi nebo extraverzi. V dětství postupně inklinujeme k jednomu nebo druhému pólu – podle toho, co nám vyhovuje, jak dobíjíme energii. 

Na té škále se můžeme v průběhu života pohybovat směrem k jedné nebo druhé straně. Introverti se s narůstajícím věkem přesouvají k větší extroverzi a obráceně. 

 

Klid a vnitřní klid

Introverti jsou citliví na hluk. Chvíle klidu jsou pro ně žádané a zdravé. 

Potřebují méně vnějších podnětů, většinou si vystačí se svým vnitřním světem, domovem, nejbližšími lidmi a svými zájmy. 

Introverti mnohem méně mluví, zvažují, čemu se budou v komunikaci věnovat, plané řeči je nudí, když už mluví, rádi jdou do hloubky. 

Obvykle se druhým lidem otevřou až po delší době, dlouho pozorují, než k někomu získají důvěru a pustí si ho “k tělu”. 

Umí naslouchat – a to je další z jejich velkých předností!

Jsou empatičtí (snadno se vcítí do druhého) a dokážou se zaměřit na potřeby druhých lidí. 

 

Introverti v práci

Neradi se prezentují. Neradi prezentují svoje úspěchy, úspěchy svého týmu… Prezentace před lidmi je pro ně velmi stresující – ať se týká čehokoliv – stojí za tím strach z hodnocení od druhých lidí. 

Ano, druzí lidé nás hodnotí. Naše společnost je tak nastavená. A my také hodnotíme druhé. 

Jak si nebrat hodnocení druhých osobně (a často vidíme hodnocení naší osoby příliš černě!) se dá naučit! Druzí si často nemyslí nic, nebo si něco pomyslí chvíli a jdou k dalším svým tématům. Kdežto introvert si obavu, co si druzí o jeho výstupu pomysleli, s sebou nese týdny!  

Pokud jsou introverti ve vedoucí pozici, je to pro ně velké vystoupení z komfortní zóny. Jsou nuceni komunikovat s druhými častěji, než je jim příjemné, veřejně vystupovat, vést porady atd. Zároveň jsou svými dalšími kvalitami pro vedoucí pozice stvoření! 

Introverti vnímají strach intenzivněji, než extroverti – častěji se zaobírají svými pocity a biologicky se orientují na jistotu, lépe rozeznají rizika. A orientace na jistoty je další jejich velká přednost! V práci může mít tato vlastnost hodnotu milionů! 

Rádi pracují soustředěně, nevyrušováni. Jsou vytrvalí, když si něco zamanou, nebo někomu slíbí, jdou za tím. Je na ně spoleh. 

 

Introverti ve vztazích

Introverti upřednosňují stabilní a dlouhodobé vztahy s pár blízkými lidmi a jsou ochotni pro svoje blízké hodně udělat. Tím, že jsou empatičtí a umí naslouchat, jsou vyhledávanými důvěrníky a přáteli.

Bohužel tato přednost má i druhou stránku – introverti mají tendence málo myslet na svoje potřeby, někdy se příliš snaží zavděčit druhým. 

 

Mýty o introvertech

Plachost je strach ze sociálních kontaktů. Být plachý neznamená být introvert, plachost může postihovat i extroverty. Ovšem plaší introverti to mají hodně těžké. 

Introvert o sociální kontakty tolik nestojí, častokrát si vystačí se svým světem.

Plaší lidé by rádi víc mezi lidi, ale bojí se hodnocení svojí osoby, a že neobstojí v komunikaci s druhými. 

Je třeba říct, že introverti jsou společenští – jen mají méně kontatků a jdou víc do hloubky.

Často slýchám, že introverti svojí uzavřeností působí na některé lidi arogantně. Prostě chtějí jen pozorovat společnosti a nic neříkat. Nebo říkat jen velmi málo.

Sebevědomí introvertů

V důsledku nejistoty v komunikaci s druhými trpí někteří introverti sníženým sebevědomím a úzkostmi. Mají pocit, že průbojnější kamarádi, příbuzní, kolegové atp. jsou díky svojí pohotovosti a rychlým reakcím na otázky zábavnější a nechtějí před nimi vypadat hloupě. 

Tím, že mozek introvertů funguje jinak – jejich myšlenky ujdou v mozku delší dráhu – nejsou schopni tak rychle reagovat! 

Někteří by ale rádi byli komunikativnější a zábavnější, nevědí, jak na to – a uzavírají do sebe ještě víc.

 

Doporučení pro introverty

Introvertům, které stresuje komunikace s druhými, doporučuji, aby si našli témata, která jsou pro ně přirozená, ve kterých se cítí jako ryba ve vodě – může to být cokoliv – knihy, děti, programování… – a natrénovali si odpovědi tak, že budou o daném tématu mluvit v soukromí nahlas. 

Poskládáte si věty tak, abyste s nimi byli spokojení, dostane se vám to víc do krve a pak vám v rozhovoru půjde mluvení snáz.

A v rámci podpory svého sebevědomí, se zkuste víc zaměřit na ty věci, ve kterých jste dobří! 

A často se za ně oceňujte. 

 

Tento text byl poskládán z informací z knih: 

Susan Cain, Ticho – „Síla introvertů ve světě, který nepřestává mluvit

Sylvia Löhken, „Síla introvertů“ a „Šťastný introvert

Autor: Jana Neuwerthová Šmýdová | úterý 7.6.2022 21:25 | karma článku: 15,22 | přečteno: 430x
  • Další články autora

Jana Neuwerthová Šmýdová

Třezalka pro lepší náladu

Vlastně mi to připomněl můj přítel - byli jsme na našem oblíbeném místě a všude kolem nás rostla třezalka. Vzpomněla jsem si, jak jsem kdysi třezalku užívala v tabletách - na chmury, úzkosti a deprese.

21.7.2020 v 9:28 | Karma: 9,53 | Přečteno: 223x | Diskuse| Ostatní

Jana Neuwerthová Šmýdová

Trpělivost, trpělivost, trpělivost

Tato vlastnost se z našeho života vytrácí. Doba nám přináší spoustu věcí hned. Přitom přirozené procesy v životě se nezměnily. Podívejte se, co to s námi dělá.

8.11.2019 v 11:58 | Karma: 15,38 | Přečteno: 534x | Diskuse| Ostatní

Jana Neuwerthová Šmýdová

Proč je dobré chodit na procházku sám

Většina z nás je vystavená velkému množství informací a podnětů. Musíme zvládnout hodně práce, povinností, pečovat o naše blízké a udržovat vztahy. Jsme zahlcení. Kolikrát nemáme čas se pořádně najíst, natož se starat o sebe.

17.10.2019 v 11:57 | Karma: 18,18 | Přečteno: 938x | Diskuse| Ostatní

Jana Neuwerthová Šmýdová

Nevhodní uchazeči o práci jako obtížný hmyz

Kdo se v poslední době potýkal s hledáním nové práce, jistě mi potvrdí, jak zhrubla komunikace firem s uchazeči. "Nehodíte se - s odpovědí se neobtěžujeme. A vy nás taky neobtěžujte, máme toho moc."

25.9.2019 v 15:00 | Karma: 29,94 | Přečteno: 1505x | Diskuse| Ostatní

Jana Neuwerthová Šmýdová

Prožívám teď zvláštní období. Jsem totiž šťastná

Co všechno se musí stát, aby člověk žil podle sebe a nebyl tím, kým by měl být? Jak žít život podle svého, když máte povinnosti k rodině a doteď jste jeli převážně v režimu “plním, co se tak v životě od ženy a matky očekává”?

12.7.2019 v 8:47 | Karma: 19,33 | Přečteno: 675x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Irák schválil nový zákon proti homosexualitě, hrozí za ni až 15 let vězení

28. dubna 2024  8:40

Irácký parlament v sobotu schválil nový zákon zaměřený proti vztahům lidí stejného pohlaví. Nově...

Počasí v Česku opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, sníží teploty

28. dubna 2024  7:47

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 946x
Terapeutka, mentorka

Zaměřuje se s klienty na podporu důvěry v sebe sama, hledání životního směru a vizí.

 

Mentorka pro vedoucí pracovníky a podnikatele. 

 

Autorka knihy Užijte si život (o osobní vizi), vydala Grada 2017.

 

Autorka online klubu Vaše duševní zdraví. 

 

http://neuwerthova.cz/

Seznam rubrik